Direktør for Randers Regnskov undres over fordeling af kommunale besparelser: ”Jeg synes faktisk næsten, at det er uartigt ” 

Henover en fireårig periode skal Randers Kommune spare betydeligt. Det får kulturattraktionerne at mærke i den årlige kommunale støtte. Direktøren fra Randers Regnskov undrer sig over fordelingen af besparelser, og stiller sig kritisk overfor, hvorfor de mister ti gange mere i støtte end musik- og teaterhuset ”Værket”.  

Foto: Ida Bloksgaard Koldbæk.

En tropisk oase i midten af Randers, der fra 2025 mister 640.000 kroner af deres økonomiske tilskud fra Randers Kommune.   

Af Ida Bloksgaard Koldbæk 

Når man kommer trillende ind mod centrum af Randers, titter tre runde kupler op. Går man en tur igennem disse, støder man blandt andre på gibbonaber, jaguarer og et slangetempel fyldt med kvælerslanger. Alle tre er en del af Randers Regnskov.  

Besparelser til kulturattraktioner 

Randers Kommune står overfor en udfordrende økonomisk situation, og skal henover en fireårig periode finde besparelser på 126 millioner årligt. En udfordring, der skal løses ved blandt andet at spare på de kommunale tilskud til kulturattraktioner. En af attraktionerne, der mærker denne udfordring, er Randers Regnskov.  

Randers Regnskov er en selvejende institution, der blev stiftet tilbage i 1996 af blandt andre Henrik Herold, der er den nuværende direktør for regnskoven. Hvert år modtager de støtte fra staten og Randers Kommune.   

I 2023 modtog regnskoven lidt over to millioner kroner fra den kommunale tilskudspulje.  

Med en besparelse mister de nu ca. 640.000 kroner årligt.  

Også Værket rammes  

Det er ikke kun Regnskoven, der mister et tilskud. Også Værket, byens kommunalt-ejede musik- og teaterhus mister 2,5 procent af deres årlige tilskud.  

Dog er besparelsen ikke lige så stor at mærke som for Randers Regnskov. Denne forskel vækker undren hos Henrik Herold, direktør for Randers Regnskov:  

”Værket blev taget 2,5 procent. Det kalder man en besparelse. Jeg kalder det et lettere slag på håndleddet. Og så starter kommunen med at ville lænse os for 50 procent.” Efterfølgende er det fremlagt af kommunen, at Randers Regnskovs besparelse halveres til 25 procent.   

Foruden sætter Henrik Herold spørgsmålstegn ved, hvorfor kommunen kører en turistattraktion. Han er af den opfattelse, at Værket burde være er en selvejende institution med en selvstændig bestyrelse:  

”Det vil skabe mere gennemsigtighed og retfærdighed, når det kommer til besparelser.” 

Fremtiden for Randers Regnskov 

For Randers Regnskov kommer det manglende tilskud imidlertid ikke til at få konsekvenser for personalet eller dyrenes levevilkår.  

”Folk får løn, Staten og Kommunen får deres penge”,  udtaler Henrik Herold sig.   

Randers Regnskov kommer altså stadig til at kunne betale de nødvendige udgifter. Dog vil der være færre penge til at videreuddanne personalet, lave nye udstillinger og arrangementer i parken. Hertil udtaler Henrik Herold sig: 

”Vi driver en virksomhed, hvor vi kan besvare enhvers shit.” 

Vi for Randers har forsøgt at få en kommentar fra Værket. De er dog ikke vendt tilbage på henvendelsen.  

Separator image .