Med 4,2 millioner kroner årligt fra seneste finanslov styrker Randers Kommune indsatsen for børn og unge i psykisk mistrivsel og sikrer hurtigere adgang til hjælp.
Skrevet af: Victor Lundgaard

Randers har tidligere været i mediernes søgelys på grund af alvorlige forhold i psykiatrien, der blandt andet omfatter politianmeldelse af en tidligere overlæge. Nu forsøger kommunen at vende skuden.
Med nye lettilgængelige tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel vil kommunen sikre, at hjælpen når frem, før problemerne vokser sig store. Spørgsmålet er, om de nye initiativer kan gøre op med fortidens udfordringer og bane vejen for en bedre fremtid for kommunens unge.
”Jeg er underviser på en ungdomsuddannelse, og jeg er ret sikker på, at unge mennesker har det sværere i dag. Derfor er det vigtigt, at vi finder den rigtige måde, hvorpå vi kan undgå, at flere fortsat får diagnoser”, udtaler Mogens Nyholm (RV), formand for Børne- og familieudvalget i Randers Kommune.
Selvom Mogens Nyholm understreger vigtigheden af at finde løsninger for at forebygge, at flere unge får diagnoser, fremgår det ikke konkret, hvilke tilbud der præcist er tale om, eller hvordan de nye initiativer vil ende med at se ud i praksis.
De nye tilbud er en del af STIME-modellen, som står for “Styrket Tværsektoriel Indsats for børn og unges Mentale sundhed”. Modellen skal sikre, at børn og unge i psykisk mistrivsel får hurtigere og mere tilgængelig hjælp, før problemerne udvikler sig til alvorlige psykiske lidelser.
STIME-modellen bygger på tre grundsten:
- Tidlig opsporing og præcis screening.
- Manualiseret behandlingsforløb.
- Støtte i læringsmiljøet.
Der er foreløbigt forløb i fem spor:
- Når svære følelser fører til selvskade
- Når tanker om krop og mad fylder for meget
- Når bekymring eller tristhed fylder for meget
- Når uro, opmærksomhed eller impulsivitet er en udfordring
- Når gentagne tanker og handlinger tager styringen
Kilde: Psykiatri-regionh.dk
STIME-modellen er samtidig et led i den nationale 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed, der blev vedtaget i 2022 med det formål at styrke indsatsen for hele psykiatriområdet i Danmark.
PPR i front med millionstøtte fra staten
Med 10-årsplanen er der blevet afsat midler til at skabe konkrete forandringer lokalt, og Randers Kommune kan med millionstøtten opbygge de mest optimale tilbud.
Planen er en langsigtet strategi for at sikre bedre forebyggelse, behandling og støtte til dem, der oplever psykiske udfordringer. For Randers er det en mulighed for at vise, hvordan en lokal indsats kan omsætte nationale ambitioner til konkrete løsninger for børn og unge i en tid, hvor antallet af diagnoser kun går én vej.
I Randers Kommune er det Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), der står i spidsen for implementeringen af de nye tiltag. Kommunen kan via finansloven se frem til 4,2 millioner kroner årligt fra staten til at opbygge tilbuddene.
Med politisk fokus og konkrete planer i støbeskeen håber Randers Kommune at tage et vigtigt skridt mod at forbedre psykiatrien. Om de nye tilbud kan indfri forventningerne og skabe en bedre fremtid for kommunens unge, vil tiden vise.