Et halvt år med fodbold i Nord – og det er langt fra slut

Tilbage i foråret startede DIF Get2sport i samarbejde med Randers Kommune en ny fodboldforening for unge i Nørrevangsparken. Det skulle være nemmere at begynde til fodbold, så de unge kunne samles om noget aktivt. Et projekt, der har vist sig som en kæmpe succes.

Skrevet af: Robert Sørensen

På Nørrevangskolens fodboldbane mødes unge i alderen 6 til 12 år hver onsdag aften. Her træner 40-50 børn og unge under vejledning af frivillige trænere, som selv er fra området. Projektet, målrettet socialt udsatte unge, har skabt et stærkt fællesskab og en følelse af tilhørsforhold. Som bestyrelsesformanden udtrykker det: “En fodboldklub, der ligger i hjertet af det socialt udsatte område.”

Tidligere gadeplansmedarbejder står bag Jarek Bielawski, bestyrelsesformand i Randers Nord IF, var med til at søsætte projektet for et halvt år siden. Som opsøgende gadeplansmedarbejder i Randers blev han tit spurgt, om der ikke skulle laves et tilbud til udsatte børn og unge.

Responsen fra lokalsamfundet har været overvældende positiv. Randers Nord IF har formået at skabe en stærk forbindelse til området, og mange familier har taget godt imod initiativet. Lokale beboere og organisationer har støttet op om klubben, og der er en generel følelse af stolthed over at have et tilbud, der fokuserer på at inkludere og støtte udsatte unge.

Gavnligt for kommunen Randers Nord IF blev etableret med en klar vision om at tiltrække nye spillere fremfor at rekruttere fra andre klubber. Klubben har allerede haft omkring 60 spillere igennem sine rækker. Trænerne er unge mellem 16 og 20 år, hvilket giver børnene nogle rollemodeller at se op til.

Faktaboks:
Randers Kommune har i flere år haft en samarbejdsaftale med DIF get2sport. Formålet med DIF get2sport er at sikre et velfungerende idrætsforeningsliv i udsatte boligområder. Indsatsen kan overordnet set inddeles i seks gennemgående elementer:
– Aflastende medarbejdere
– Støtte til praktiske og ressourcemæssige udfordringer
– Kommunal involvering
– Nationalt netværk
– Uddannelse
– Fokus på generelt at understøtte den positive indsats, der foregår i de udvalgte idrætsforeninger.
Til dette arbejde har Randers Kommune, under kultur- og fritidsafdelingen, ansat en DIF get2sport-medarbejder.

Fællesskab og fremtid Randers Nord IF har ikke kun skabt et sted for fysisk aktivitet, men også et stærkt fællesskab, hvor børnene kan føle sig trygge og værdsatte. Klubben arbejder målrettet på at inkludere alle, uanset baggrund, og dette har resulteret i en mangfoldig gruppe af unge fodboldspillere. Randers Nord IF vil fortsat fokusere på at udvikle deres tilbud og styrke båndene til lokalsamfundet i området ved Nørrevangsparken.

Med støtte fra både frivillige og lokale organisationer er klubben godt rustet til at fortsætte sin positive indflydelse på de unge i området. Dette er bestyrelsesformand Jarek Bielawskis ansvar.

Han skal på sigt have så mange lokale hænder til klubben, at den til sidst kan køre som enhver anden selvstændig forening. En opgave, som han er godt i gang med, siger han og fortæller:

“Jeg har lagt meget af ansvaret fra mig, så de unge føler, det er deres egen klub. Og på sigt er målet, at det skal kunne køre videre uden mig.”

Separator image .