
Billedet er genereret af kunstig intelligens
SAM foreningen tilbyder aktiviteter for alle socialt udsatte i Randers kommune, og de ved at vinterens korte dage og kulde, får borgerne til at trække sig. Derfor tilpasser de deres aktiviteter, mens også byens frivillige bidrager til, at de udsatte borgere kan blive klædt på til minusgraderne.
Af: Maja Mosgaard
Årstiden der byder på lange nætter og korte dage, er ved at være over Danmark. For en udsat borger, er det de helt basale behov, som varmt tøj og sociale sammenkomster, der står for skud. SAM Foreningen, der hele året tilbyder socialt samvær gennem forskellige aktiviteter i Randers Centrum, med det formål at styrke den enkeltes netværk og både fysiske og psykiske sundhed, gør sit, for at opfylde de basale behov for dem, der ikke selv har muligheden.
Tilpassede aktiviteter
“Vi ved udmærket godt, at folk ikke vil komme, hvis vi fortsat afholder vores aktiviteter udenfor”, siger Allan Madsen, koordinator hos SAM Foreningen.
Allan Madsen fortæller også, at flere af foreningens aktiviteter i forvejen foregår indendørs, men at både petanque og fodbold, der ellers er udendørs, er rykket indenfor. Det har været et bevidst valg, der er taget med det formål at få folk til stadigt at deltage og komme ud og være sociale. Derudover har de et særligt fokus på belysningen, når aktiviteterne foregår indenfor. Grunden til det er, at de vil mindske følelsen af vinterdepression, som ellers kan præge de danske borgere i vinterhalvåret.
Men udover aktiviteter, der er stablet på benene i SAM Foreningen, støttes de udsatte også af frivillige borgere i Randers.
Hjemmestrikkede halstørklæder og vanter
Vibeke Kjeldbjerg er en af dem, der frivilligt hjælper de udsatte borgere, og med vinteren bankende på døren er en varmere beklædning tiltrængt.
Ud over at tømme Rema 1000 for overskudsmad d. 23. december og samle vinterjakker ind til diverse væresteder, bruger hun sin fritid på at strikke sammen med to andre medstrikkere. I sommerperioden strikker de til lager, og i vinterperioden donorers kreationerne. Både halsedisser, sokker, huer, halstørklæder, vanter og anden beklædning strikkes af garnrester, doneret af Randers’ borgere og afleveres til dem, der har brug for det.
Med let latter fortæller Vibeke Kjeldbjerg:
”Vi er bare nogen med lidt skavanker, der godt kan lide at strikke. Og så strikker vi det, som der er brug for; om end det er grydelapper til den nye hytte i SAM eller bøllehatte med SAM mærkater på til petanque mesterskaberne, så laver vi det”.
Stor opbakning
Vibeke Kjeldbjerg siger, at opbakningen er stor, og at flere stiller ting i hendes garage. For få dage siden skulle hun ud med skraldet, og her blev hun mødt af en åben garagedør, hvor en sæk med en masse strikkede sager stod klar. Det sørger hun for at få kørt ud og afleveret til dem, der trænger, blandt andet vil hun også komme forbi hos SAM Foreningen. Denne oplevelse er ikke enestående, og flere kommer med jakker og garnrester, som modtages med smil.