Der er cirka 400.000 nære pårørende til en person med demenssygdom i Danmark.
Af: Niels Høj Thygesen
Daniel Skov Larsen, der er uddannet fysioterapeut og praktiseret de sidste 10 år, arbejder til dagligt ved Fys&Sund i Randers. Her der tilbyder de, som det eneste sted i landet, et fysioterapeutisk hjerne-træningstilbud, der udover skal hjælpe folk med at genoptræne efter hjernerystelser og blodpropper, har formålet at forebygge demens. Daniel bruger sine fysioterapeutiske kompetencer blandet med teknologisk innovative redskaber til at koble hjerne og krop sammen gennem hans træning.
Demens er en tilstand med svækkelse af hukommelse, evnen til at lære og løse problemer, og ændringer i personlighed. Demens er derfor ikke en sygdom i sig selv, men en lang række sygdomme kan medføre det, her af er den hyppigste Alzheimers, hvor cirka 2/3 af folk med demens har diagnosen. |
Der er i dag ikke nogen måder med sikkerhed at forebygge demens, men forskning viser at der flere faktorer, der har det som kaldes forebyggelsespotentiale. Alzheimerforeningen i sammenarbejde med eksperter som Kasper Jørgensen, neuropsykologisk fagkonsulent ved National videnscenter for demens, og Jørn Wulff Helge, professor i arbejdsfysiologi og Sundhed ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, fortæller om 15 faktorer, som kan påvirke din risiko for demens. Her iblandt spiller fysiskaktivitet, kost, søvn og mental stimulation store roller, og det har Daniel tænkt ind i sin praksis.
”Det har altid været mit fokusområde, at træning skal være sjov og motiverende, så jeg har gennem min tid som fysioterapeut kigget ud i verdenen og på elitesporten for at se, hvilke muligheder man har for at træne på nye og spændende måder. Jeg har valgt at træne kroppen og hjernen i takt med hinanden, for at stimulere begge dele og hjælpe med at skabe stærkere og bedre forbindelse mellem de to”
Daniel vil gerne have, at det bliver mere mainstream at træne hjernen, og at det ikke kun skal ske hos ham som genoptræning, men det også bliver en del af folks hverdag.
”Jeg ser at det virker bedst at køre med åbne hold, hvor folk kan deltage som det passer dem bedst, fremfor at køre et specifikt forløb. Du går jo heller ikke i fitnesscenter i kun seks uger, stopper og så starter forfra. Der kan være mange grunde til man ikke kan komme regelmæssigt, så det vi tilbyder, er både noget de kan deltage i på deres præmisser, samt være noget de kan træne resten af deres liv”
Udover træning ligger sørger Daniel også for at hjælpe med livsstilsændringer gennem kost og søvn.
Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens er der i dag omkring 96.000 danskere med en demenssygdom, her i blandt har omkring 50.000 Alzheimers sygdom. Det estimeres, at i 2024 vil der være op til 150.000 personer med demensrelaterede sygdomme.