Frivillige skal hjælpe ældre ud af ensomheden

I Randers Kommune har Team Frivillighed og Ældre Sagen indgået et samarbejde for at hjælpe ensomme ældre med at finde vej til foreningslivet og blive en del af fællesskaber.

Foto: Matthias Zomer, Pexels

I Randers Kommune har Team Frivillighed og Ældre Sagen indgået et samarbejde for at hjælpe ensomme ældre med at finde vej til foreningslivet og blive en del af fællesskaber.

Af: August Parsberg Overbye

Hvis man står alene efter et langt parforhold, eller hvis det bare føles svært at komme ud ad døren og deltage i sociale sammenhænge, har man i Randers Kommune udviklet et nyt initiativ, der kan gøre en forskel.

Følgevenner er et nystartet projekt, der sætter fokus på det, som kan være svært at tale om: ensomhed og udfordringen ved at møde nye mennesker.

De frivillige følgevenner skal støtte de ældre ved at hjælpe dem med at overvinde barrierer. Igennem 2 til 5 møder skaber følgevennen motivation og selvtillid, så den ældre kan tage afsted på egen hånd fremover.

“Vi bliver aldrig for gamle til at få nye venner”

En af de drivende kræfter er projektleder for Følgeven tilbuddet, Eva Kaagaard Frank, Koordinator i team Frivillighed. Team Frivillighed har sammen med Ældre Sagen en ens forståelse for hvad projektet skal kunne og visionen er enkel: at hjælpe ældre til et bedre og mere socialt liv.

Eva Kaagard Franks kontor ligger ved Områdecenter Lindevænget.

Foto af: August Parsberg Overbye

“Vi bliver aldrig for gamle til at få nye venner eller blive en del af et nyt fællesskab – heller ikke hvis man er 85 år. Alle kan blive en del af noget.” fortæller Eva Kaagard Frank

Det er sundt at være sammen

Ifølge Ældre Sagen lever op mod 100.000 danskere over 65 år med ensomhed tæt inde på livet.

Derfor er det vigtigt at få ældre ind i sociale fællesskaber. Det kan give øget livskvalitet, mere glæde i hverdagen – og endda forlænge livet.

Fra ensom til frivillig

Eva Kaagard Frank har allerede på første hånd oplevet, hvordan projektet kan gøre en forskel. En kvinde, der var tilflytter i kommunen og kun havde kontakt med sin nærmeste familie, ringede til Team Frivillighed. Hun følte sig ensom og vidste ikke, hvordan hun skulle finde fodfæste alene i et nyt miljø.

Hun blev matchet med en frivillig følgeven, der hjalp hende med simple ting – som at gå en tur til den lokale brugs. Efter nogle få møder havde kvinden fået mod på at tage afsted selv.

I dag deltager hun både i fællesspisning og synger i kor. Eva Kaagard Frank har fulgt op på hendes udvikling og besøgt hende:

“Det har helt lavpraktisk ændret hendes liv. Da jeg besøgte hende, mødte jeg en helt anden kvinde – med røde kinder og en livsglæde, som hun ikke havde før.”

Nu har kvinden, der tidligere følte sig ensom, nu selv har mod på at være frivillig for andre ældre i sit lokalområde. Hun ønsker at give andre den samme positive oplevelse, som hun selv fik.

Projektet Følgevenner er stadig i sin spæde start, men ifølge Eva Kaagard Frank er det kun begyndelsen. Visionen er at engagere endnu flere frivillige i fremtiden til at støtte lignende initiativer.

Hvis man interesseret i at få en Følgeven eller bare høre mere om projektet er man mere end velkommen til at kontakte Eva på 20476442 eller ekf@randers.dk

Separator image .